Να δημιουργηθούν ευρυζωνικά δίκτυα για δωρεάν internet στους μαθητές

  Δελτίο Τύπου 
Τις τελευταίες 20 μέρες τα σχολεία είναι κλειστά και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. 
Η εφαρμογή, όμως, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συναντά τεράστιες δυσκολίες και αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 
Οι υποδομές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου αποδεικνύονται ανεπαρκέστατες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη επισκεψιμότητα. 
Αναδεικνύεται, επίσης  η έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ούτε έχουν μάθει να οργανώνουν ένα ηλεκτρονικό μάθημα. 
Τέλος, πολλοί μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, αφού δεν διαθέτουν υπολογιστή και internet. 
Το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο στο νομό Έβρου, που έχει πολλούς μαθητές που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα.
   Με όλα τα παραπάνω προβλήματα η προσπάθεια εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κάτω από τις δεδομένες πιεστικές συνθήκες μοιάζει με ένα πυροτέχνημα. 
Η τηλεκπαίδευση είναι κάτι δυναμικό, έχει πολλά θετικά, όμως, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται  υλικοτεχνική υποδομή, επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών (που είναι καθήκον της πολιτείας) και δωρεάν internet για όλους τους εμπλεκόμενους. 
Ως προς το τελευταίο και σε επίπεδο Δήμων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευρυζωνικά δίκτυα, ώστε όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να μη χρειάζεται να καταφύγουν στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις.
   Τέλος, παρά τα τεράστια προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί για άλλη μια φορά είναι δυναμικά παρόντες στην προσπάθεια αυτή και κάνουν ό,τι μπορούν, για να βοηθήσουν τους μαθητές τους. 
Ας είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Μπορεί μόνο να τη συμπληρώνει και να τη στηρίζει. Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο για την εκπαιδευτική διαδικασία από την άμεση επαφή του εκπαιδευτικού με τον μαθητή. 
Προς το παρόν, όμως, μένουμε σπίτι για την προστασία της δημόσιας υγείας και  στηρίζουμε τους μαθητές μας από μακριά.
28-3-2020 
                                                                                  Θεματική Ομάδα Παιδείας 
                                                                                     Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Έβρου 

Σχόλια